Tarragona Jove

Jornada FAR: Teatre Jove / Formació. Acció. Reflexió.

INSCRIPCIONS –AQUÍ–

Dissabte 17 de febrer / Espai Jove Kesse / Jornada Teatre

De 9.30 a 14h / gratuït / joves de 14 a 35 anys

Individus i grups, actuen, s’identifiquen, es comuniquen i reaccionen en relació els uns amb els altres. La interacció, des d’una òptica activa, és present en el camp teatral formant part d’un procés de connexió i transformació entre el grup actoral i els públics, convenient el tot en un marc d’expressió i de desenvolupament de reciprocitat interessada.

Una representació teatral, comporta una interacció real, que es percep, entre l’obra i l’espectador. Amb això el teatre promou un discurs que s’emet i ens transmet mitjançant un diàleg constructiu que ha de tenir presents en el seu procés creatiu elements claus com l’enunciat, l’espai escènic, els cossos en moviment, el temps de representació, el context, els gèneres, els silencis, els foscos, les llums… Per assolir una interacció real, d’impacte entre els diferents públics, no podem obviar també la necessària interacció ficcional que s’ha de donar entre els personatges a través de l’acció verbal i no verbal.

El teatre pot ser un camí per remoure i transformar coses, vides i persones. Com cuidem en aquest procés la veu, el text i el cos per interactuar amb els públics des de perspectives i escenaris diversos serà el fil conductor d’aquesta jornada de teatre jove.

Un espai de trobada, de relació i de creació dirigit a joves que aposten fermament en la producció teatral com un dels principals motors de la ciutat.   Una jornada oberta a explorar noves vies de representació i interacció teatral, cercant l’impacte i la innovació.

 

Estructura de la jornada

9.30h .- benvinguda i exercicis d’escalfament a càrrec d’Âlex Manríquez, actor, pedagog i atrezzista.

10h.- presentació de la jornada i inici de les dinàmiques formatives / simultànies:

  • VEU “Esgarip d’emocions i pensaments” a càrrec de Mercè Mariné, actriu i professora de veu i interpretació a l’Institut del Teatre.
  • TEXT “La consciència del públic: teatre clàssic, naturalisme, modern i contemporani” a càrrec de Marc Chornet, director d’escena.
  • COS “Desactivar, accionar i muntar” a càrrec de Francina Fernández, actriu i formadora.

12h.- descans

12.30h.- breu exposició del resultat de les dinàmiques

INSCRIPCIONS –AQUÍ–

 

VEU, ESGARIP D’EMOCIONS I PENSAMENTS / a càrrec de Mercè Mariné, actriu i professora de veu

El teatre com a fet comunicatiu i amb la clara necessitat de modificar el destinatari que, en el nostre cas, és el públic. La contemplació de qualsevol manifestació artística pot i ha de canviar el nostre estat d’ànim. No quedar-nos només amb la complaença o l’entreteniment i fer-nos preguntes fins obtenir un centenar de respostes hauria de ser el somni de qualsevol artista. La Veu és l’instrument que ens permet transmetre el nostre pensament i les nostres emocions de manera racional i ordenada. De vegades, en la veu hi conviu l’esgarip de tantes coses no dites.

CV: Mercè Mariné, és diplomada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. Cursant especialitzacions com estudis d’Anatomia pel Moviment amb Blandine Calais-Germain i curs de teatre aplicat amb Didier Ruíz. Professora de Veu i Interpretació a l’Institut del Teatre des de  1996. Directora de l’ESAD amb Anna Estrada de 2013 a 2017. En el camp teatral, ha intervingut darrerament a La dona que perdia tots els avions de josep Mª. Miró al Teatre Nacional. A TV ha aparegut a produccions com Hospital Central, Cuéntame, i Tiempos de Guerra. Actualment dirigint teatre aplicat en grups de gent gran.

“El so de la veu humana modifica la nostra respiració. M’agrada sentir persones que parlen amb llengües que no entenc. Desvetllen la meva atenció i em concentro en desxifrar que m’estan transmetent. Canvis en el ritme, en la intensitat, en la cadència…els sons nous…I acabo pensant que no cal entendre les paraules, només cal deixar-se portar per la respiració i pel so” Mercè Mariné

 

EL TEXT, LA CONSCIÈNCIA DEL PÚBLIC:

Teatre clàssic, naturalisme, modern i contemporani / a càrrec de Marc Chornet, director d’escena

 

El públic és una condició fonamental de l’espectacle escènic. Sense públic no hi ha teatre. Aquest imperatiu obliga actors i directors a decidir quina relació mantindran amb l’audiència, tant la posada en escena com les interpretacions. Cada època ha trobat les seves pròpies solucions… Mentres Hamlet es dirigeix a la platea per compartir els seus dubtes existencials, L’Oncle Vània es refugia en una quarta paret i poc després La Mare Coratge decideix “distanciar-se” a la manera Brechtiana tot esperant que Martin Crimp “atempti” contra la seva vida negant al públic tota opció de percebre un personatge nítid. Teatre clàssic, naturalisme, teatre modern, teatre postdramàtic… Durant el taller repassarem a través d’exemples pràctics com cada època, autor i lloc ha anat modificant la concepció i el tractament del públic.

CV: Marc Chornet: Director d’escena, llicenciat en Comunicació Audiovisual per l’UPF i en Direcció i Dramatúrgia per l’IT. Destaquen els treballs amb Projecte Ingenu: Hamlet (Sala Atrium, 2014), Top Girls de Caryl Churchill (Teatre Akademia, 2015), Romeu i Julieta (La Seca, 2016) i Yerma de Lorca (T.Akadèmia, 2017). També No obstant això, hi hagué un temps en què tot va ser possible (producció del TNC, 2015, dramatúrgia pròpia basada en textos de Josep Maria Muñoz Pujol) i la codirecció i codramatúrgia de MURS de la Fura dels Baus, espectacle que inaugurava el Grec 2014.

 

EL COS, DESACTIVAR, ACCIONAR I MUNTAR / a càrrec de Francina Fernàndez, actriu i formadora

El treball gestual és un bon punt de partida per entendre el teatre, on el cos és l’ instrument principal de l’actor per comunicar-se. Proporciona llibertat absoluta i ens apropa a totes les altres arts. Segons com es vol accentuar el missatge a donar, ens acosta a diferents gèneres específics com el Teatre dansa, la pantomima, el teatre físic, el teatre de carrer, entre d’altres.

 

L’expressió corporal i el llenguatge no verbal són alguns dels eixos principals perquè el gest cobri importància per sobre de la paraula, al mateix temps que, a part de ser per naturalesa molt visual per el públic, proporciona l’enriquiment de l’acció i el missatge amb el que s’acostuma a anomenar “la lletra petita”.

Francina Fernàndez és Regidora Professional d’Espectacles per L’Escola Universitària de formació oberta de Saragossa i de l’Escola de Cinematografia i Audiovisual de Madrid (ECAM). Treballa per diferents productores i per la Xarxa de Cultura de l’Ajuntament de Valls. És actriu de la companyia tarragonina Nascuts de Peu en Terra i col·labora activament amb la producció anual del Ball de Vells de Valls del Grup del Teatre Principal. Ha rebut formació teatral a l’Escola de gest de Reus, a la Sala Backett de Barcelona, a l’Aula d’Arts Escèniques de la COT, entre d’altres. Des de fa deu anys porta a terme un projecte de teatre educatiu (FAS teatre) per escoles de primària i secundària de les comarques de Tarragona, impartint-lo tan a nivell curricular, en hores de lleure escolar o escoles de teatre.

 

Skip to content